Jak na hnojení rybízu a angreštu

Pěstování angreštu a rybízu u drobných pěstitelů má už opět znovu vzestupnou tendenci. Počet vysázených keřů a stromků se neustále zvyšuje. Ne každý z nás má velkou zahrádku. Přitom většinou chceme pěstovat i další ovocné druhy, okrasné rostliny a alespoň základní zeleninu. Vzhledem k tomu, že se plocha půdy pro další výsadbu bobulovin nedostává, hledáme cesty ke zvýšení produktivnosti již vysázených stromků a keřů. Jedním ze základních předpokladů pravidelných a vysokých úrod je hnojení.

Hnojení rybízu

Pro rybíz má organické hnojení velký význam, rozhodně větší než pro ostatní ovocné druhy. Dobrý vzrůst a hojnost bobulí vyžaduje větší zásobu humusu v půdě. Největší nároky na organickou hmotu má černý rybíz.Nejvhodnějším organickým hnojivém je kompost. Při vysazování jej použijeme v dávce asi 2 kg k jednomu keři. Předem jej dobře promícháme s půdou. Pokud zakládáme rybízovnu na větší ploše, vyhnojíme ji kompostem nebo hnojem v dávce 300—400 kg na ar a organický materiál zaoráme. V dalších letech hnojíme nejlépe každý druhý rok, na začátku jlplodnosti dávkou 2—3 kg na keř, v plné plodnosti 5—6 kg na keř. Pokud hnojíme každým 3—4 rokem, použijeme až 8 kilogramů na ker. Při plošném hnojení zaplavujeme kompost v dávce 200 až 400 kg na ar v odstupu 2—4 let. Na těžších půdách hnojíme na podzim, na lehkých je výhodnější zapravit kompost brzy na jaře. Pokud jde o hloubku, tak v prvních letech po výsadbě, si můžeme dovolit zapravit hnůj nebo kompost hlouběji. Po dosažení plné plodnosti je situace značně ztížena, neboť kořeny jsou mělko pod povrchem. Hnůj v tomto období již nepoužíváme a kompost zapracujeme do hloubky 10—15 cm.

Další potřebné živiny dodáváme do půdy v průmyslových hnojivech hnojením melioračním a udržovacím.K melioračnímu (zásobnímu] hnojení je z fosforečných hnojiv vhodný mletý fosfát, z draselných síran draselný, a to zejména u druhů citlivých na chlór, mezi které rybíz a angrešt patří. U černého rybízu je možno po¬užít draselnou sůl, neboť je na chlór méně citlivý. Nadbytek chlóru se projevuje stejné jako nedostatek draslíku. Chlór patrně narušuje do jisté míry příjem draslíku. Škody jsou dosti značné, neboť okraje listových čepelí zasýchají a listy opadávají. Přírůstky jsou kratší, je nižší výnos a horší jakost bobulí. Černý rybíz a angrešt jsou rostliny citlivé na nedostatek hořčíku. Tento prvek dodáme nejlépe v Kieseritu.

Velký význam pro hnojení bobulovin mají listová hnojivá. Jsou zdrojem hlavních živin v pohotové formě a mikroelementů, případně stimulátorů růstu. V pokusech s červeným rybízem zvýšilo listové hnojivo Vegaflor výnosy o 11,4 %.

 

Autor: Zahradni-hnojiva.cz

Sdílej článek na